Klopt het dat niet alle menstruatiecups even hard zijn?

Vraag & AntwoordCategorie: Het vinden van de juiste maat (menstruatiecup)Klopt het dat niet alle menstruatiecups even hard zijn?
menscup Medewerkers gevraagd 7 jaar geleden

Ik lees dat cup van verschillende merken een andere hardheid of stugheid hebben? Hoe kies ik dan de juiste cup?

1 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 7 jaar geleden

Ja, dat klopt. Menstruatiecups van verschillende merken verschillen niet alleen in maat, maar ook de stugheid, of hardheid van de cups kan anders zijn. De stugheid van de cup die jij nodig hebt hangt samen met de sterkte van de bekkenbodemspieren. Vrouwen met sterke bekkenbodemspieren kunnen baat hebben bij een stuggere cup.

Hoe beter de menstruatiecup aansluit bij de unieke kenmerken van je lichaam, hoe kleiner de kans op lekken. Een goed passende cup zorgt ook voor meer gebruiksgemak, de bekkenbodemspieren spelen ook een rol bij het inbrengen en verwijderen van de menstruatiecup. Bij het verwijderen van de menstruatiecup, kun je deze met de bekkenbodemspieren omlaag brengen.

Veel vrouwen weten voor ze met een menstruatiecup beginnen helemaal niet of zij al dan niet sterke bekkenbodemspieren hebben. Het kiezen van een menstruatiecup van gemiddelde stugheid kan dan helpen; De stugheid van De Groene Cup is vrij gemiddeld, deze cup is wel beschikbaar in 5 maten.

De hardheid van de cups kunnen we meten door een vergelijking te maken tussen de menstruatiecups van verschillende merken. Van de Groene Cup zijn diverse hardheidsfoto’s beschikbaar. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Stugheid De Groene Cup II vs The Divacup 2Stugheid De Groene Cup II vs Mooncup UK A
In een schuifmaat, ingesteld op 4,5cm worden steeds twee cups, van verschillende merken of typen, geplaatst. In dit geval vind je De Groene Cup steeds bovenaan. Te zien valt dat De Divacup t.o.v. De Groene Cup en MoonCup UK wat minder stug is (verder indeukt). De Stugheid van de MoonCup UK zit overigens vooral in de ring, verder is deze cup juist heel zacht.

Op de website van onze Duitse collega’s van cuptime.de kunnen je nog veel meer vergelijkingsfoto’s vinden.
Een hoop informatie, toch helpt het je misschien nog niet verder bij het vinden van de juist cup. Wij geven gratis ondersteuning per e-mail en Whatsapp bij aanschaf en tijdens gebruik. Maak daar gebruik van we helpen je graag.

Ook het trainen van de bekkenbodemspieren bevelen wij aan. Het maak je menstrutatiecupgebruik makkelijker, maar heeft ook nog vele andere voordelen. Voor het trainen van de bekkenbodemspieren kun je gebruik maken van de bekkenbodemtrainers uit onze webshop.

Soepele menstruatiecups
Een soepele menstruatiecup is vaak makkelijker in te brengen. Toch leidt de soepelheid juist vaak tot lekken. De bekkenbodemspieren zijn dan te sterk, hierdoor kan de menstruatiecup niet goed uitvouwen. Ook kunnen de spieren de cup tijdens het dragen indrukken. Voorbeelden van soepele / zachte menstruatiecups zijn Fair Squared Menstruatiecup en de Organicup.

Je antwoord

0 + 5 =