Wanneer moet ik mijn menstruatiecup vervangen?

Vraag & AntwoordCategorie: Onderhoud en reiniging van mijn menstruatiecupsWanneer moet ik mijn menstruatiecup vervangen?
menscup Medewerkers gevraagd 8 jaar geleden

Op jullie site en andere fora lees ik dat mijn cup misschien 10 jaar of langer mee kan. Ik heb 3 jaar geleden een Freedom cup gekocht. De cup is inmiddels licht verkleurd, maar werkt verder nog prima, wanneer moet ik deze vervangen?

3 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 8 jaar geleden

Goede vraag. Alle menstruatiecups, die wij verkopen zijn gemaakt van siliconen. Siliconen is een duurzaam en slijtvast materiaal, dat inderdaad lang mee kan gaan. Een menstruatiecup kan, afhankelijk hoe goed je zorgt voor je cup, dus zeker tot 10 jaar meegaan.

Overigens is elke vrouw en dus ook vagina anders, de zuurgraad van de vagina is niet bij iedereen hetzelfde en ook dat heeft invloed op de cups. Wij merken vaak dat het veelal vooral een persoonlijk kwestie is wanneer de cup vervangen wordt.

Advies per merk
Goed wat zeggen de verschillende merken zelf? Ook dat loopt nogal uiteen. Sommige merken geven inderdaad aan dat hun cup meerdere jaren meegaat, een merk als de Divacup adviseert daarentegen weer de cup elk jaar te vervangen.

Vervangen bij slijtage
Wat nu, zul je dan misschien vragen? Er zijn een aantal gevallen waarin je de cup zeker moet vervangen. In de eerste plaats vervang je de cup als deze duidelijke tekenen van gebruik gaat vertonen, bijvoorbeeld bij de gaatje of minder makkelijk ontvouwd.

Gebruik het meegeleverde zakje

Let op: Veel cups kunnen (licht) verkleuren bij gebruik, dat is normaal en heeft geen invloed op de werking of je gezondheid. Tref je echter een dof filter aan op de cup, dan kun je deze beter direct vervangen. Bewaar je cup altijd in het meegeleverde zakje en niet luchtdicht of in plastic.

Vervangen bij terugkerende schimmelinfecties
En verder; menstruatiecups houden het vaginale milieu intact en verkleinen de kans op een schimmelinfectie (klachten) enorm. Toch kan het altijd dat je, ook met een menstruatiecup last krijgt van een infectie, redenen kunnen o.a. zijn ziekte, gebruik van vaginale wasmiddelen, te veel suikers, het wisselen van sekspartner, etc. Bij een infectie die door de huisarts behandelt wordt raden wij ook altijd aan je menstruatiecup (vroegtijdig) te vervangen. Er bestaat namelijk twijfel of bij het uitkoken van de cup schimmels ook volledig verwijderd worden.

Je cup verandert met je mee
Ten slotte kan het natuurlijk zo zijn, dat je afhankelijk van de cup, die je gebruikt toe bent aan een andere maat (leeftijd, zwangerschap) of merk. Vaak weet je pas door eerst te proberen, welke cup het beste bij jou past. Of misschien wil je gewoon een een ander merk cup, of kleurtje proberen.

hanna beantwoord 4 jaar geleden

ik heb een vraagje, bij mij lekt de menstruatiecup de laatste tijd, dit terwijl het al ruim 1,5 jaar goed ging met deze cup. Hoe zou dit kunnen komen?
 
Hoor graag van jullie,
Hanna

menscup Medewerkers beantwoord 6 maanden geleden

Hoi Anna,Bedankt voor je vraag. De Cup zou kunnen gaan lekken omdat deze niet meer goed past. Mogelijk heb je een groter maar cup nodig.Andersom kan ook, dat je meer bent gaan trainen / sporten waardoor je bekkenbodemspieren juist sterker zijn geworden.

Je antwoord

0 + 8 =