Hoe weet ik of ik een low cervix (lage baarmoederhals) heb?

Vraag & AntwoordCategorie: Het vinden van de juiste maat (menstruatiecup)Hoe weet ik of ik een low cervix (lage baarmoederhals) heb?
menscup Medewerkers gevraagd 1 jaar geleden

Sommige merken bieden een speciale “low cervix” menstruatiecup. Hoe weet ik of ik er een nog heb?

1 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 1 jaar geleden

Dat klopt onze menstruatiecups voor een low cervix kun je vinden op Menstruatiecups voor “low cervix” (verlaagde baarmoederhals).

Je baarmoederhals (cervix) ligt laag als deze minder dan 5cm (minder dan 2 vingerkootjes) vanaf de vaginale opening ligt. Daar kun je achter komen door zelf te voelen met je wijsvinger. Dat doe je het beste tijdens je menstruatie, want dan ligt de baarmoederhals het laagst en dat is natuurlijk ook het moment dat jij je menstruatiecup wil gaan gebruiken.

Dus tijd voor zelfonderzoek.  Breng je wijsvinger in de vagina, tijdens je menstruatie terwijl je in een staande positie bent (een been opgeheven). Kun je de baarmoedermond voelen met je vinger tot en het tweede kootje ingebracht, dan is een “low cervix” misschien misschien de beste oplossing voor jou. Je voelt je baarmoedermond overigens als het “eind” van je vagina, je vinger kan niet meer verder.

Het hebben van een “low cervix” is verder overigens gewoon heel normaal. Schattingen geven aan dat dit voorkomt bij ongeveer 1/3 van alle menstrueerders. Je hebt er ook geen last van, maar hoe meer je weet over jouw cervix positie, hoe beter jij een menstruatiecup kunt kiezen die bij je past.

Geen zelfonderzoek?

Je hoeft niet per se een zelfonderzoek te doen om een menstruatiecup te gaan gebruiken. Je kunt ook gewoon beginnen met een cup. Wij raden je dan De Groene Cup III aan. Een andere cup kan ook. Mocht blijken dat je toch klachten krijgt. De meeste “klachten”, die te maken hebben met een “verkeerde” cup, zijn lekken en het voelen van de menstruatiecup tijdens gebruik. Bij klachten kun je altijd contact met ons opnemen.

Vaak kunnen we je op basis van de menstruatiecup die je gebruikt hebt en je klachten ook vertellen welke cup beter bij jou past. We helpen je graag! e-mail naar klantenservice@menstruatiecups.nl of app of bel naar +31(0)850041171. We helpen je natuurlijk ook als een menstruatatiecup hebt van een merk dat wij niet verkopen.

Gekantelde baarmoeder

Een gekanteld baarmoeder heeft ook invloed op de ligging van de baarmoederhals. Veel vrouwen met een gekantelde baarmoeder hebben ook baat van een “low cervix” menstruatiecup. Lees ook nog eens onze pagina Je baarmoederhals en een menstruatiecup.

Je antwoord

1 + 3 =