Je baarmoederhals en een menstruatiecup

In dit artikel leg ik uit wat je eigenlijk zou moeten weten over je baarmoederhals (cervix) als je een menstruatiecup gaat gebruiken.

Een baby groeit in je baarmoeder. Elke maand bereidt jouw baarmoeder zich voor op een nieuwe zwangerschap. Vindt er geen bevruchting plaats, dan stoot de baarmoeder de deel van het slijmlies af. Dit afgestoten slijmvlies is je menstruatie. Het menstruatiebloed komt via de cervix uteri in de vagina terecht en kan zou je lichaam verlaten.

Cervix uteri of kortweg cervix is de moeilijke naam voor baarmoederhals. De baarmoederhals is de verbinding tussen de baarmoeder en de vagina. Een deel van de cervix ligt in de vagina, dat deel van de baarmoederhals ook zien (met een spiegel en een eendenbek) of voelen met je vingers. Het zichtbare deel noemen we de portio.

De Stand en de positie van de cervix

De stand en de ligging van jouw portio bepalen welke menstruatiecups wel of niet geschikt zijn. In menstruatiecupland heeft men het overigens meestal over de cervix, terwijl eigenlijk de portio bedoeld wordt.
Wie op zoek gaat naar een nieuwe menstruatiecup, of er voor het eerst een wil gaan gebruiken krijgt opeens te maken met allerlei vragen over de cervix. De term low cervix kom je vaak tegen. Ook krijgen we veel vragen over een gekantelde baarmoeder. Een gekantelde baarmoeder heeft ook invloed op de stand van de portio.

Wat weet jij over jouw cervix?

Hoe meer je weet over de stand en de ligging van jouw portio hoe beter je een menstruatiecup kunt vinden die bij jouw past, zo’n cup voel je niet zitten en lekt niet. De positie van de cervix in de pagina verandert tijdens je menstruatiecyclus. Tijdens de menstruatie ligt de cervix op het laagste punt, rond je ovulatie op het hoogste punt.

Portio ligt aan het “eind” van je vagina, tegenover de ingang. Naarmate de cervix verder naar beneden zakt wordt je vagina dus wat korter. Seksuele opwinding zorgt er overigens voor dat de cervix zich terugtrekt, waardoor de vagina dus langer wordt.

Zoals al eerder gezegd, kun je de portio dus voelen met je vingers. Op het moment dat je vingers niet meer verder kunnen raak je de cervix aan. Een goed positie voor zo’n zelfonderzoek is als je staat met een been opgeheven(, bijvoorbeeld op de toiletpot). Hurken maakt je vagina overigens ook korter.

Low cervix?

Een “low cervix”, of verlaagde baarmoederhals, krijgt soms een “negatieve” klank. Net of je iets raars hebt. Een low cervix is heel normaal, naar schatting heeft misschien 1/3 van de vrouwen een low cervix. Een “high” cervix komt overigens ook voor, maar minder frequent.
Via het hierboven besproken zelfonderzoek kun je bekijken of jij een “low cervix”, verlaagde baarmoederhals hebt. Kun je minder dan twee vingerkootjes inbrengen zonder je portio te voelen, dan heb jij een low cervix.

Kun je 2 tot 3 vingerkootjes inbrengen dan heb je een “medium cervix”. Bij meer dan 3 vingerkootjes kun je zelfs spreken van een “high cervix”.
Goed stel, je blijkt een “low cervix” te hebben. Heb je daar last van? Eigenlijk niet. Geeft het problemen met vrijen? Meestal niet, want ook bij een low cervix trekt de portio zich terug bij seksuele opwinding. Maakt het uit voor de menstruatiecup die je moet kiezen? Ja, meestal wel.

Menstruatiecups en de cervix

Als je baarmoederhals, tijdens de menstruatie, lager ligt is de vagina dus korter. Een menstruatiecup plaats je vooraan in de vagina, minder diep dan een tampon. Als er minder “ruimte” is kan de menstruatiecup gaan lekken. Of soms zelf tegen de baarmoedermond aandrukken, wat onprettig of pijnlijk voelt.

Veel merken hebben daarom ook een “low cervix” model. Ons aanbod vind je op Menstruatiecups voor “low cervix” (verlaagde baarmoederhals).

Lees eventueel ook nog eens: Hoe weet ik of ik een low cervix (lage baarmoederhals) heb?.