Kan mijn dochter van 12 een menstruatiecup gebruiken?

Vraag & AntwoordCategorie: Het vinden van de juiste maat (menstruatiecup)Kan mijn dochter van 12 een menstruatiecup gebruiken?
menscup Medewerkers gevraagd 6 jaar geleden

Mijn dochter is begonnen met menstrueren kan zij al een menstruatiecup gebruiken of raden jullie dat af?

1 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 6 jaar geleden

Er zijn geen medische bezwaren waarom een meisje niet vanaf de eerst menstruatie een menstruatiecup kan gebruiken. Als een meisje begint met menstrueren is dat vaak een spannende tijd en kan dat soms ook een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Veel meiden gebruiken de eerste keren (wasbaar) maandverband.

Wil je jouw dochter laten zien dat er meer is dan maandverband en tampons? Bekijken dan ook ons Help! Mijn dochter gaat menstrueren – ontdek- en startpakket. Zo kunnen haar leren haar menstruatie gezond, duurzaam en bewust te maken.

Op het moment dat een meisje zelf met tampons zou willen beginnen, kan ook met een menstruatiecup begonnen worden. Aan een menstruatiecup moet je wennen, maar dat geldt ook voor tampons. Het helpt er samen met je dochter over te praten; hoe ging het bij jou? Waarom heb je zelf gekozen om menstruatiecups te gaan gebruiken? Of lees samen de handleiding eens door (bij ons kun je van de meeste menstruatiecups eventueel een kopie ontvangen).

In ons assortiment hebben we menstruatiecups die extra geschikt zijn voor tienermeiden. De Groene Cup V, Ruby Cup Small en de Femmycycle Small (of teen), deze menstruatiecups zijn extra klein. Een kleinere cup is makkelijker in te brengen.

Omdat deze cups kleiner zijn kunnen ze ook minder vloeiing opvangen. Soms kan de menstruatie ook vanaf het begin al heftig zijn met veel vloeiing, een kleinere cup moet dan vaker geleegd worden. Eenmaal gewend aan het concept van de menstruatiecup zullen veel meiden daarom vaak toch kiezen voor een menstruatiecup die beter past bij hun vloeiing (en lichaam).

De bekkenbodemspieren van jonge meiden zijn (nog) sterk. Bij sterke bekkenbodemspieren kies je vaak een cup die wat stevigere, of stugger is. Veel jonge meiden kiezen daarom ook direct voor de De Groene Cup model I.

Zachte cups

Voor je dochter neig je misschien juist naar een zachtere (extra soepele) cup. Zoals bijvoorbeeld de Fair Squared Menstruatiecup. Deze cup heeft immers ook een maat Small (6.1 cm hoog en heeft een diameter van 3.8 cm). Toch raden wij dit af. De bekkenbodemspieren zullen te sterk zijn, waardoor de cup gaat lekken.

Je antwoord

13 + 0 =