Bestaan menstruatiecups al lang?

Vraag & AntwoordCategorie: Algemene vragenBestaan menstruatiecups al lang?
menscup Medewerkers gevraagd, 3 jaar geleden

Onlangs vertelde een vriendin mij over haar menstruatiecup. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Wat heb ik gemist?

1 Antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord, 3 jaar geleden

Herbruikbare menstruatiecups bestaan al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Door de komst van wegwerptampons- en maandverband werden ze bijna vergeten. De afgelopen jaren hebben steeds meer meiden en vrouwen de voordelen van deze menstruatiecups (her)ontdekt. Vrouwen leven steeds, bewuster met meer oog voor hun gezondheid en omgevingen. Daarom kiezen zij ook steeds vaker voor herbruikbare menstruatiecups, deze cups zijn een goedkoop, gezond en duurzaam alternatief voor wegwerptampons en maandverband.

De eerste menstruatiecups werden gemaakt van rubber, tegenwoordig zijn de meeste menstruatiecups van medische siliconen gemaakt. Siliconen is hypoallergeen en anti-bacterieel.

De herbruikbare menstruatiecups absorberen de menstruatievloeiing niet, hierdoor blijft het vaginale milieu gezond en blijft de zelf reinigende functie van de vagina behouden. Een gezonde vagina is minder vatbaar voor schimmelinfecties. Veel vrouwen die een menstruatiecup gaan gebruiken, voelen zich beter en hebben kortere en minder heftige menstruaties. Daarnaast heeft de gezondheid van de vagina heeft ook invloed op hoe vaak je zin hebt om te vrijen.

De Softcup is een ander soort menstruatiecup. Softcups zijn niet of beperkt herbruikbaar. Softcups kwamen in de jaren 90 op markt. In tegenstelling tot herbruikbare menstruatiecups van siliconen draag je de Softcup verder naar achteren in de vagina (achter het schaambeen). Softcup houden de vagina vrij waardoor het mogelijk is om te vrijen zonder de Softcup te hoeven verwijderen.

In Nederland waren De Keeper en Divacup de eerste menstruatiecups die verkocht werden. De Keeper werd verkocht door Margreet Verhulst en Webvrouw.nl verkocht de Divacup. Tegenwoordig zijn er steeds meer merken te kopen, waaronder bijvoorbeeld De Groene Cup. Nu menstruatiecups steeds populairder worden, willen ook andere partijen deze graag verkopen. Menstruatiecups worden goedkoper, dit laatste is niet altijd een voordeel, lees ook eens: Waarom zijn jullie menstruatiecups zo duur?.

Je antwoord

14 + 15 =