Wat is de tamponziekte?

Vraag & AntwoordWat is de tamponziekte?
menscup Medewerkers gevraagd 4 jaar geleden

Regelmatig lees ik op internet dat iemand ernstig ziek geworden is door de tamponziekte. Wat is dat nu precies?

1 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 4 jaar geleden

Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome) is een ernstige acute ziekte. De bacterie stafylococcus aureus zorgt voor een infectie die de ziekte veroorzaakt. Door een menstruatiecup of menstruatiedisk te gebruiken verklein je het risico op TSS.

Symptomen

  • griepverschijnselen (diarree, spierpijn, rillingen)
  • braken;
  • zeer hoge koorts;
  • zonnebrandverschijnselen op de huid;
  • duizeligheid, desoriëntatie;
  • lage bloeddruk/bradycardie.
  • afschilferen van de huid in een verder stadium van de ziekte

Hoge absorptie en synthetische materialen

Toxic Shock Syndrome kun je ook oplopen als je geen tampons gebruik. De naam tamponziekte is ontstaan toen in het verleden plotseling veel vrouwen TSS kregen door het gebruik van tampons met een hoog absorptievermogen. Tampons werden steeds vaker gemaakt van synthetische materialen, waardoor deze meer bloed konden vasthouden.

Sindsdien hebben fabrikanten het absorptievermogen en de samenstelling van de tampons aangepast. Tamponziekte komt tegenwoordig daarom zelden meer voor.

Risico’s op tamponziekte

Om tamponziekte te voorkomen is het belangrijk de juiste tampons te gebruiken. En tampons tijdig te vervangen.

Tampon kiezen
Een tampon kies je op basis van de hoeveelheid bloed dat je verliest. In de eerste en laatste dagen gebruik je dus bij voorkeur een ‘mini’ tampon. Overigens bestaat juist in deze dagen het risico op beschadiging van de vaginawand.
Normaal (medium) tampons zijn meer geschikt voor de meer heftige dagen. Gebruik geen tampons als je slaapt.

Tamponziekte en menstruatiecups
Er zijn nauwelijks gevallen bekend waar het ontstaan van TSS wordt gelinkt aan een menstruatiecup of menstruatiedisks. Er is wel (beperkt) onderzoek naar gedaan.

Uit laboratoriumonderzoek komt naar voren dat menstruatiecups veilig zijn. Je kunt de veiligheid verder vergroten door: je menstruatiecup regelmatig te steriliseren en te kiezen voor een kleinere cup als je minder vloeit. Veel vrouwen die al langer een menstruatiecup gebruiken hebben daarom vaak meerdere cups.

Verder geldt natuurlijk dat er geen voedingsbodem voor de bacteriën is. Een menstruatiecup absorbeert immers niet en bacteriën hechten zich niet aan een schone cup.

Ook is laboratoriumonderzoek niet altijd te vergelijken met een gezonde vagina. De vagina kan zichzelf immers reinigen. Het milieu van een gezonde vagina geeft stafylococcus aureus weinig kans.

Menstruatiedisks nog veiliger
Een menstruatiedisk, zoals de Easecup, wordt niet hergebruikt. Qua TSS zijn menstruatiedisks dus nog een stuk veiliger. Kortom wel alle voordelen van een cup, maar geen gedoe met schoonmaken en risico’s voor je gezondheid.

Je antwoord

6 + 13 =