Kan een menstruatiecup helpen bij het voorkomen van vaginale schimmelinfecties?

Vraag & AntwoordCategorie: Medische vragenKan een menstruatiecup helpen bij het voorkomen van vaginale schimmelinfecties?
menscup Medewerkers gevraagd 7 jaar geleden

In het verleden had ik weleens last van schimmelinfecties. Nu heb ik gehoord menstruatiecups helpen deze infecties te voorkomen, klopt dat?

1 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 7 jaar geleden

Schimmels zijn altijd aanwezig in de vagina, maar geven pas problemen als ze de overhand krijgen door een verstoring van het vaginale milieu. Menstruatiecups houden het vaginale milieu intact en verkleinen de kans op een schimmelinfectie (klachten) enorm. Toch kan het altijd dat je, ook met een menstruatiecup last krijgt van een infectie (meestal Candidiasis), redenen kunnen o.a. zijn ziekte, gebruik van vaginale wasmiddelen, te veel suikers, het wisselen van sekspartner, etc. Bij een infectie die door de huisarts behandelt wordt raden wij ook altijd aan je menstruatiecup (vroegtijdig) te vervangen.

Tampons absorberen, hierdoor wordt niet alleen de menstruatievloeiing zelf maar ook al het andere vocht uit de vagina onttrokken. Verstoring van het vaginale milieu (o.a. de zuurgraad en droogte) door tampongebruik vergroten de kans op een schimmelinfecties. Om die reden zijn menstruatiecup dus ook gezonder en helpen schimmelinfecties en vaginale droogte te voorkomen.

Je antwoord

10 + 19 =