Kan ik een menstruatiecup gebruiken als ik moslim ben?

Vraag & AntwoordCategorie: Algemene vragenKan ik een menstruatiecup gebruiken als ik moslim ben?
menscup Medewerkers gevraagd 5 jaar geleden

Hallo, Ik ben moslim, mag ik volgens de regels van de islam een menstruatiecup gebruiken?

1 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 5 jaar geleden

Hoi, dat is een interessante vraag. Ik heb hier al veel overgelezen en navraag over gedaan. Uiteindelijk is mijn conclusie dat het er in de eerste plaats van afhangt of wat je er zelf van vindt. De regels van de islam zijn opgesteld toen er nog geen menstruatiecups waren. De islam heeft wel regels rondom de menstruatie. Zo is het een vrouw verboden om seks te hebben tijdens de menstruatie, ook bidden en vasten is niet toegestaan als je menstrueert.

Tegen menstruatiecups zelf lijkt dus geen bezwaar. Wel kan het mogelijk beschadigen van het maagdenvlies (hymen) voor sommige meiden een probleem of bezwaar zijn. Als je een menstruatiecup gebruikt, terwijl je maagd bent veranderd dat niets aan je maagdelijkheid. Het blijft dan een keus die jezelf moet maken, zou je om reden van het maagdenvlies geen tampons gebruiken dan is een menstruatiecup misschien ook geen goed idee.

Menstruatiecups zijn schoon en hygiƫnisch in gebruik. Vaak is het wel even wennen voordat het verschonen zonder knoeien en lekken gaat, ook in dat opzicht is het niet anders dan bijvoorbeeld met tampons. Soms lees je terug dat urine, ontlasting en bloed onrein zijn, zodra ze het lichaam verlaten. Of dat ook geldt voor menstruatiebloed, en bijvoorbeeld vruchtwater, is mij niet helemaal duidelijk. Ook dit zou een bezwaar kunnen zijn.

Vanuit de donatieprogramma’s van de verschillende cups, worden menstruatiecups ook bespreekbaar gemaakt in Afrika en AziĆ«. Vaak wordt gekeken hoe vrouwen geholpen kunnen zijn met een menstruatiecup. Schoon (drink)water is een belangrijke voorwaarde, maar ook daar speelt voor moslims het mogelijk beschadigen van het maagdenvlies een rol.

Ik hoop dat dit een antwoord is op je vraag. Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk kiest. Verder zou het leuk zijn als ook andere vrouwen en meiden hun reactie zouden willen geven. Misschien ben je zelf moslim of heb je het over deze vraag gehad met je vriendin die moslim is. Onze collega’s van period.nl hebben ook een hoop informatie verzameld over de rol van de menstruatie in de islam en andere grote religies.

Je antwoord

11 + 0 =