Wat is PUL precies?

menscup Medewerkers gevraagd 8 jaar geleden

Hallo, Op jullie site las ik dat het wasbare maandverband een PUL laag bevat. Wat is PUL precies? Het klinkt een beetje chemisch, kan het tot irritaties van de huid leiden?

1 antwoorden
Beste antwoord
menscup Medewerkers beantwoord 8 jaar geleden

De producten van EcoFemme en ImseVimse hebben allemaal een PUL-laag. Deze stof is tegelijk waterdicht voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook micro-ademend. Dit geldt uiteraard niet voor de inlegkruisjes van EcoFemme die verkocht worden als “zonder PUL”. Wat is PUL nu eigenlijk? ImseVimse noemt het overigens “a thin layer of polyurethane laminated polyester”.

Polyurethaan (pur) is een belangrijke familie van polymeren, die vele toepassingen kent, zo wordt het onder meer gebruikt als kunstmatig alternatief voor leer. Wanneer polyurethaan wordt gebruikt voor het lamineren van bijvoorbeeld katoen ontstaat een dunne film. Deze film, die wordt gevormd door een chemische verbinding (polymeer) van polyurethaan, wordt Polyurethaan laminaat (PUL) genoemd. De gelamineerde stoffen hebben een breed scala van toepassingen in de medische, auto- en kledingindustrie als het gaat om het waterdicht of waterafstotend maken van stoffen. PUL in het algemeen verwijst naar een specifiek type en wordt gebruikt door makers van herbruikbare incontinentieproducten, wasbare luiers, wetbags en dus ook wasbaar maandverband.

Veel mensen zien polyurethaan, en dus ook PUL, als een chemische stof die kan leiden tot irritaties. Dat is niet juist. PUL is een vaste stof die niet reageert met bijvoorbeeld urine of menstruatiebloed. Chemische reacties met PUL zijn pas mogelijk bij temperaturen boven de 120┬░C. Bij de producten van EcoFemme en ImseVimse zit de PUL laag in de inlegkruisjes en maandverbanden en komt niet rechtstreeks in contact met de huid.

Allergische reacties op PUL zelf komen eigenlijk niet voor, of zijn extreem zeldzaam. Toch is het mogelijk dat rechtstreeks contact tussen PUL en de huid kan leiden tot eczeem. Contacteczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. De uitslag ontstaat na contact met stoffen die de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken. Vrouwen die ook niet tegen andere synthetische stoffen kunnen, zouden op dezelfde manier op PUL kunnen reageren.

Wie last heeft van irritaties bij gewoon wegwerpverband, heeft dat meestal niet met wasbare katoenen maandverbanden, ook al zit daar PUL in. In wegwerpmaandverband zitten behalve katoen ook veel andere stoffen, in sommige gevallen zelfs gif. Ook is wegwerpverband niet ademend.

De producten van ImseVisme worden geproduceerd volgens de Oeko-Tex Standard 100. Dit is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker. Bij de controle wordt elke stap in het productieproces bekeken. Gekeken wordt ook naar de grondstoffen, materialen, vezels en kleurstoffen die worden gebruik bij de vervaardiging. Ook alle componenten zoals drukkers, draden en labels worden getest op schadelijke of mogelijk schadelijke chemicali├źn.

Je antwoord

5 + 8 =