Kan iedereen de menstruatiedisks zoals Easecups en Softcups gebruiken?

Vraag & AntwoordCategorie: Easecup MenstruatiedisksKan iedereen de menstruatiedisks zoals Easecups en Softcups gebruiken?
menscup Medewerkers gevraagd 7 jaar geleden

Voor wie is de Easecup geschikt en zijn er verschillende maten?

1 antwoorden
menscup Medewerkers beantwoord 7 jaar geleden

Ja, eigenlijk wel. De Easecups en Softcups zijn geschikt voor meiden en vrouwen van alle leeftijden. Ook als je nog maagd bent kun je de cups gewoon gebruiken. Easecups hebben een maat die geschikt is voor bijna alle vrouwen, het materiaal vormt zich naar de unieke eigenschappen van jouw lichaam.

Toch zijn er wel een aantal uitzonderingen, of gevallen waarbij we je aanraden eerst je huisarts of gynaecoloog te consulteren voordat je start met het gebruik van een menstruatiedisk.

Spiraaltje
Vrouwen en meiden die een spiraaltje hebben doen er goed aan het gebruik van de menstruatiecups eerst met hun arts te bespreken. De arts kan oordelen of de draadjes van het spiraaltje niet te ver uitsteken of slecht vastzitten. In uitzonderlijke gevallen zou je met het verwijderen van een cup het spiraaltje mee kunnen trekken. De arts kan de draadjes vaak inkorten zodat je de cups veilig kunt gebruiken i.c.m. het spiraaltje.

Tampons vermijden
Als je arts je heeft aangeraden voorlopig geen tampons te gebruiken, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep (zoals een Leep, Laser of exconisatie bij een dysplasie van de cervix), kun je beter ook geen Softcup of EaseCup gebruiken voor de aangegeven periode van herstel.

Tamponziekte
Vrouwen die ooit TSS hebben gekregen door tampon gebruik, gebruiken beter uit voorzorg geen inwendige gedragen menstruatieproducten, dus ook geen Soft- of Ease Cup. Er zijn geen gevallen bekend waarbij product zoals de Easecup TSS heeft veroorzaakt.

Lees eventueel ook: Kan de Softcup TSS veroorzaken?

Na een bevalling of zwangerschap
Vrouwen en meiden die net bevallen zijn kunnen bij de huisarts informeren wanneer zij weer menstruatiedisks kunnen gaan gebruiken. Dat geldt ook na een miskraam of abortus.

Pessarium (of vrouwenring)
Tot slot kan de menstruatiedisk niet gecombineerd worden met een Een pessarium (of vrouwenring) dat wordt gebruikt als voorbehoedsmiddel.

Let op: De Softcup of de Ease cup kan niet gebruikt worden als voorbehoedsmiddel.

Tegenwoordig worden pessaria ook gebruikt bij incontinentie en verzakkingsproblemen. Ook in dat geval is het combineren met de Easecup niet mogelijk, informeer eventueel bij je arts.

Je antwoord

12 + 17 =